Sari la conținut

Taxa RAR 2024&2025 – Tarife si acte necesare

  • de
taxa rar 2024&2025

Taxa RAR 2024 si 2025. Plata online. Autoturism, Autoutilitara ,Remorca

Taxa RAR 2024

  • pentru autoturismele din Uniunea Europeană, cu greutate mai mică de 3,5 tone, costul taxei RAR este de 539 de lei
  • pentru autoturismele din Uniunea Europeană, însă cu greutatea mai mare de 3,5 tone, costul taxei RAR este de 857 de lei.

Cat costa taxa RAR in 2024

De la data de 11.04.2019, prețul RAR a crescut cu 100 de lei și asta înseamnă că prețul pentru o mașină de până la 3,5 tone s-a majorat de la 539 de lei.

Implicit, taxa RAR 2024 diferă înainte de toate în funcție de tonaj, greutate, însă și de țara de proveniență (în esență, dacă este din UE sau nu). Totuși, prețurile pot suferi diferite modificări, însă, în general, ar trebui respectate de către toate instituțiile de reglementare RAR.

Taxa RAR 2024&2025

Iată cât costă RAR-ul la mașină în anul 2024:

Tip si proveniență autoturism Preț taxă RAR
Pentru autoturismele din Uniunea Europeană, cu greutate mai mică de 3,5 tone 539 RON
Pentru autoturismele din Uniunea Europeană, însă cu greutatea mai mare de 3,5 tone 857 RON
În cazul autoturismelor din afara Uniunii Europene, cu greutatea mai mică de 3,5 tone 539 RON
În cazul autoturismelor din afara Uniunii Europene, cu greutatea mai mare de 3,5 tone 1149 RON
Pentru autoturismele care se încadrează în categoria vehiculelor utilitare 149 RON

 

Costurile activității de “Înregistrare națională de tip” prin utilizarea fișierelor IVI
(Initial Vehicle Information / e-CoC)
Activitate Categorii Preț (lei) *
Introducere TVV nou M1-M3, N1-N3, T1-T3, O1-O4 1734,7
Modificare TVV existent (sau
modificare extensie WVTA)
M1-M3, N1-N3, T1-T3, O1-O4 867,3
* – prețul valabil de la data de 27.10.2023, acesta poate suferi modificări în funcție de valoarea orei de manoperă stabilită de RAR.

Redobândirea certificatului de înmatriculare, duplicatul și înlocuirea Cărții de Identitate a vehiculului se pot face la RAR doar cu programare! Taxa RAR 2024&2025

Incepând cu data de 15 noiembrie 2023, verificările necesare pentru redobândirea Certificatului de Înmatriculare reținut la controlul tehnic în trafic, eliberarea duplicatul și înlocuirea Cărții de identitate, vor necesita programare prealabilă.

Prin urmare, nu vă mai puteți prezenta la reprezentanțele RAR fără ca înainte să intrați pe site-ul www.rarom.ro la secțiunea Programări sau să sunați la numărul de call-center 021/9672 și să obțineți un număr de programare.

Măsura mai sus menționată este menită să reducă timpii de așteptare de la intrarea în curtea reprezentanțelor RAR până la preluarea vehiculelor de inginerii de pe linie.
RAR vine în întâmpinarea clienților prin suplimentarea numărului de locuri disponibile în vederea programărilor, astfel încât intervalul de așteptare să fie cât mai scurt.

Cum să procedez în vederea înmatriculării/radierii unui vehicul? Taxa RAR 2024&2025

Registrul Auto Român prin sarcinile sale nu are atribuţii în activitatea de înmatriculare/radiere a vehiculelor […]

Registrul Auto Român prin sarcinile sale nu are atribuţii în activitatea de înmatriculare/radiere a vehiculelor, prin urmare pentru relaţii privind condiţiile pe care trebuie să le îndepliniţi în vederea înmatriculării autovehiculului dumneavoastră, vă rugăm să luaţi legătura cu autoritatea de înmatriculare.

Ce trebuie să știu atunci când achiziționez un vehicul nou?Taxa RAR 2024&2025

 

Indiferent de categoria vehiculului (autoturism, autoutilitară, remorcă, motocicletă, moped etc), vă recomandăm să cumpărați vehiculul de la o firmă care reprezintă marca respectivă în România. În România este interzisă prin lege (OG 78/2000) comercializarea unor vehicule neomologate. Prin urmare, vânzătorul vehiculului obligaţia legală ca, la livrare, să vă înmâneze cartea de identitate a vehiculului (CIV) şi, dacă vehiculul deține omologare CE de tip, certificatul de conformitate (CoC).

Este recomandabil să verificaţi dacă numărul de identificare (seria caroseriei sau șasiului) şi cea a motorului existente pe vehicul sunt aceleași cu cele înscrise în CIV. Această verificare simplă vă poate feri de mari dificultăți ulterioare pentru remedierea unor eventuale erori de completare a documentelor de către vânzător, care altfel ar putea fi constatate numai după înmatriculare, la efectuarea primei ITP.

Cum să procedez dacă doresc să schimb motorul vehiculului? Taxa RAR 2024&2025

Conform Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr.2132/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere – RNTR 7- prin schimbarea motorului trebuie să se menţină cel puţin acelaşi nivel al emisiilor poluante. […]

 

Dacă se înlocuieşte motorul unui autovehicul, este necesară prezentarea la Registrul Auto Roman pentru efectuarea modificării cărţii de identitate. Cel mai simplu este să se monteze un motor identic cu cel anterior, adică unul care are acelaşi cod motor cu ce e menţionat în cartea de identitate.

În acest caz la R.A.R. se verifică doar aspecte legate de fixarea noului motor, dacă au fost păstrate elementele pentru reducerea poluării (catalizator, sonda lambda etc.) şi se realizează testul de poluare specific unei inspecţii tehnice.

Dacă se montează un motor diferit, autovehiculul va fi reomologat, iar în cazurile în care noul motor are performanţe mult diferite faţă de cel iniţial (putere mai mare, configuraţie diferită care presupune reamplasarea suporţilor motorului etc.) se efectuează probe specifice în cadrul Laboratorului de încercări pentru securitate rutieră al R.A.R., inclusiv cele legate de stabilirea normei de poluare a vehiculului, în noua configuraţie.

Menţionăm că modificările vehiculelor înmatriculate în România ce determina omologarea acestora se pot efectua numai în ateliere specializate, autorizate conform legislaţiei în vigoare. Lista de ateliere autorizate le găsiţi la sediul oricărei reprezentanţe R.A.R. sau la adresa www.rarom.ro.

Actele necesare Taxa RAR 2024&2025  sunt:
– act identitate deţinător vehicul
– cerere activitate R.A.R. (cererea se va completa olograf de către solicitant pe propria sa răspundere, va fi semnată în prezenţa angajatului R.A.R. care efectuează prestaţia);
– carte de identitate vehicul;
– adeverinţa din partea atelierului autorizat care a efectuat înlocuirea motorului.

Informaţii suplimentare Taxa RAR 2024&2025 se pot obţine la tel.: 021/9672 (*tarif normal RCS & RDS)

Cum să redobândesc certificatul de înmatriculare reţinut în trafic de poliţia rutieră pentru defecțiuni tehnice sau pentru lipsă ITP? Taxa RAR 2024&2025

În oricare dintre cele două situații, verificările în vederea redobândirii certificatului de înmatriculare se fac exclusiv la Reprezentanțele teritoriale RAR.

Dacă certificatul de înmatriculare a fost reținut pentru defecțiuni tehnice, după remedierea problemelor tehnice semnalate, vehiculul trebuie prezentat la una dintre reprezentanțele teritoriale ale Registrului Auto Român pentru verificarea subansamblelor / sistemelor la care au fost constatate defecțiuni.

După ce se constată remedierea defecţiunilor, reprezentantul RAR va menţiona acest lucru pe originalul dovezii înlocuitoare a certificatului de înmatriculare. Dovada înlocuitoare cu înscrisul respectiv permite redobândirea certificatului de înmatriculare.

Dacă motivul reţinerii certificatului de înmatriculare l-a constituit expirarea termenului de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice anterioare, verificarea tehnică pentru redobândirea certificatului se efectuează exclusiv de către RAR.

Pentru prezentarea vehiculului la RAR, trebuie să țineți seama că, în conformitate cu ultimele modificări ale Codului Rutier, pentru vehiculele înmatriculate în România, în momentul în care valabilitatea ITP expiră, în mod automat se suspendă înmatricularea vehiculului respectiv, iar vehiculul nu mai are drept de circulație pe drumurile publice.

Pentru Informatii suplimentare despre  Taxa RAR 2024&2025 aveti la dispozițiesiteul oficial Rarom.ro

CITESTE SI : Zile libere 2024 – Sarbatori legale 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *