Aplicatie e-Factura
Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.
Aplicații web RO-eFactura Aplicatie e-Factura
Digitalizarea este un fenomen vizibil cu puternice implicații în domeniul economic, cu o evoluție extrem de rapidă ce creează noi oportunități pentru mediul de afaceri în relațiile comerciale și generează creșterea conectării și interacțiunii cu instituțiile publice, sens în care este necesară redefinirea proceselor și folosirea tehnologiei cu luarea în considerare a principalilor factori determinanți, cum ar fi:
- transmiterea, recepționarea și analizarea în timp real a datelor
- procesarea unor volume mari de date
- crearea de noi servicii în spațiul public care să aducă plus valoare în activitatea mediului de afaceri.
După cum cunoașteți, la nivelul Uniunii Europene, combaterea fraudei și evaziunii fiscale este un obiectiv prioritar, iar atingerea acestui obiectiv se urmărește atât la nivel comunitar prin adoptarea de măsuri comune, aplicabile tuturor statelor membre, cât și la nivel național, fiecărui stat membru revenindu-i obligația de a lua măsuri în vederea întăririi capacității administrative și a creșterii gradului de colectare a impozitelor și taxelor.
Instaleaza gratuit aplicatie e-Factura
Aplicație web pentru completare factură în formatul electronic (XML- UBL)
Documentația tehnică completă o gasiți pe link: https://efactura.mfinante.ro (Specificații tehnice)
Vă rugăm să trimiteți eventualele observații/probleme întâmpinate pe formularul de contact de la www.anaf.ro
Pentru aplicatia Web completare factura extinsa click AICI
Validare XML factura si transformare in PDF
Cum să emiteți singur Facturi Electronice în sistemul ANAF RO e-Factura – Aplicatie e-Factura
Ȋncepând cu data de 1 ianuarie 2024 toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scop de TVA au obligația legală de a încărca facturile emise în sistemul ANAF, RO e-Factura.
Pentru respectarea acestei obligații operatorii economici stabiliți pe teritoriul României trebuie să parcurgă următorii paşi:
1. Ȋnregistrarea în sistemul informatic al ANAF în Spaţiul Privat Virtual (SPV)
Pentru aceasta este nevoie de obţinerea unui certificat digital (semnatură digitală) cu ajutorul căruia vă veţi înregistra în sistemul informatic Spatiul Privat Virtual (SPV): https://anaf.ro urmând pașii ceruți pentru înregistrare: inrolare SPV persoane juridice.
Semnătură digitală se va obţine de la o firmă autorizată în acest domeniu. Cu ajutorul acestui certificat digital veți putea avea acces la contul SPV pentru firma dvs. și veți putea încărca și descărca facturile în sistemul RO e-Factura.
2. Emiterea facturilor electronice Aplicatie e-Factura
Toate facturile emise pentru toate tranzacţiile efectuate între operatorii economici (B2B) şi între operatorii economici şi instituţiile statului (B2G) vor trebui emise în formatul electronic XML, impus de către ANAF, format care respecta un set de reguli foarte stricte şi care trebuie să conţină anumite informaţii obligatorii.
Obţinerea documentului de confirmare pentru ANAF / SPV (acces e-Factura)
Utilizarea sistemului RO e-Factura se poate realiza doar prin ANAF / SPV, fiind necesară în prealabil obţinerea documentului de confirmare.
11 pe care să instalați aplicația tokenului virtual Paperless vToken și restul de aplicații necesare la SPV.
Documentul de confirmare pentru certificat pe token
Cu token-ul conectat la un calculator pe care aveți deja instalată aplicația de management a tokenului, accesați confirmare.certsign.ro și urmați pașii din interfață. Recomandăm folosirea browserelor Edge, Google Chrome sau Opera pe Windows, respectiv Chrome pe MAC.
IMPORTANT! Paşii de mai jos pentru obţinerea documentului de confirmare trebuie urmaţi după ce intraţi în posesia certificatului calificat de semnătură electronică şi instalaţi dispozitivul criptografic (token-ul).
Pasul 1. Conectaţi token-ul la laptop/PC, accesaţi confirmare.certsign.ro și daţi click pe butonul “Autentificare cu certificatul”.
Pasul 2. Selectaţi certificatul calificat şi introduceţi codul PIN.
Pasul 3. Descărcaţi documentul de confirmare precompletat şi semnaţi-l electronic, urmând indicațiile disponibile pe confirmare.certsign.ro sau aici. ATENŢIE! Nu închideţi pagina confirmare.certsign.ro.
Pasul 4. Apăsaţi butonul “Încarcă” pentru a transmite documentul semnat electronic.
Pasul 5. După descărcarea documentului de confirmare procesat – semnat electronic de dvs. şi contrasemnat de certSIGN – acesta poate fi utilizat la înregistrarea pentru depunerea declaraţiilor fiscale sau acces în SPV.