Programul Rabla 2022

Programul Rabla 2022

GHIDUL DE FINANTARE RABLA pentru anul 2022 a fost publicat de Guvern.

Descoperiți aici ghidul complet publicat în Monitorul Oficial

Programul Rabla 2022

În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
 • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
 • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România.

De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Programul Rabla Plus 2022

În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate. Cuantumul finanțării este de:

 • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen
 • 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
 • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
 • pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

Cei ce doresc achiziționarea unui autovehicul nou hibrid cu tehnologia Plug-in (exceptând motociclete), vor putea apela la programul Rabla Plus Hibrid 2022.

La fel cum spuneam și în cazul Programului Rabla Plus și în acest caz trebuie casat, efectiv, un vehicul vechi pentru a putea beneficia de voucher-ul standard, care este în valoare de 26.000 lei.

Și la această valoare se pot adăuga încă 3.000 lei dacă se casează o a doua mașină și încă 3.000 lei proveniți din bonusul de vechime.

Sumar + exemplu de calcul Rabla Plus Hibrid

 

Vorbim despre o valoare tichet rabla 2022 maxim ce poate ajunge la 32.000 lei.

 

Iată explicația:

 

 • 26.000 lei valoarea pentru casarea unui autoturism
 • 3.000 lei bonus la casarea celui de-al doilea
 • 3.000 lei eco-bonus de vechime (2 x 1.500 lei)

 

Programul Rabla Moto 2022

Programul Rabla motociclete de anul acesta vine și el cu două variante, una pentru motoarele cu combustie clasică și una pentru cele electrice, după cum urmează:

Programul Rabla Motociclete Clasice

La achiziționarea unei motociclete cu combustie internă prin casarea unui autovehicul vechi, se va oferi un voucher în valoare de 6.000 lei.

Nu ni se spune nimic în legătură cu posibilitatea casării unei a doua mașini, așa că vom presupune acest lucru nu este posibil.

La tichetul standard, pot fi aplicate următoarele bonusuri:

 • Eco-bonus de vechime în valoare de 1.500 lei
 • Eco-bonus de emisii de 1.500 lei, pentru achiziționarea de motociclete ce generează mai puțin de 90 g CO2/Km

Programul Rabla pentru motociclete electrice

La achiziționarea unei motociclete electrice, vei putea beneficia de o valoare tichet rabla 2022 de 26.000 lei, la care se poate adăuga un bonus pentru vechime în valoare de 1.500 lei.

Ce condiții trebuie să respecți pentru a intra în posesia unui voucher rabla

Cei care doresc să beneficieze de oferte rabla 2022 pentru achiziția de mașini noi vor fi nevoiți să respecte anumite condiții.

Dintre ele, cele mai importante ar fi:

 1. Autoturismul pe care îl casezi să aibă o vechime mai mare de 6 ani
 2. Înmatricularea în România a vehiculului uzat să se fi realizat cel târziu la data de 31.12.2016
 3. Mașina trebuie să fie în stare de funcționare și integrală – să aibă toate componentele esențiale, cum ar fi elemente de caroserie (capotă, uși, plafon), roți, motor ș.a.m.d.
 4. Casarea trebuie efectuată într-un centru autorizat, ce face parte din rețeaua Remat și numai după debutul Programului Rabla, adică după 8 februarie anul în curs
 5. Voucherele Rabla pot fi și achiziționate de la alte persoane (în felul acesta se dorește grăbirea eliminării epavelor de pe drumurile publice)

Acte necesare program rabla 2022

În ceea ce privește actele necesare pentru a putea casa autovehiculul, enumerăm:

 1. Cartea de identitate în original și copie, atât a beneficiarului cât și a proprietarului mașinii casate
 2. Certificatul de înmatriculare al autovehiculului
 3. Cartea de identitate a mașinii
 4. Certificat de atestare fiscală care să ateste că atât proprietarul mașinii cât și beneficiarul nu au datorii la direcțiile de taxe și impozite din raza de domiciliu
 5. Pe certificatul fiscal emis pentru proprietarul mașinii trebuie specificat că acesta are în proprietate autoturismul ce urmează să fie casat
 6. Certificat ANAF

Ce pași trebuie urmați pentru a putea cumpăra o mașină prin Rabla auto 2022

Iată ce pași ai de urmat pentru a putea beneficia de avantajele de a achiziționa un autoturism nou în condiții rabla 2022:

 1. Înscrierea în programTot ce ai de făcut este să te prezinți la un dealer autorizat de mașini noi, iar ei te vor putea înscrie într-un program rabla prin intermediul unei aplicații dedicate.Pentru a se putea realiza înscrierea în program, vei avea nevoie de actele  mai sus enumerate , pe care nu le vom mai repeta aici.Un agent care lucrează la dealer-ul cu care alegi să colaborezi și care se ocupă de cazul tău te va anunța când dosarul a fost validat, moment în care tu vei putea casa mașina în cauză.
 2. Casarea autoturismului vechiDupă ce ești înscris în sistem ca potențial beneficiar în programul rabla mașini, va trebui să te prezinți la un centru autorizat Remat pentru a-ți casa mașina.În urma procesului de casare, vei primi un certificat de distrugere a autovehiculului.
 3. Radierea epaveiÎn baza certificatului de distrugere obținut în urma casării, proprietarul are obligația să se prezinte la DRPCIV pentru a-și radia vehiculul.Odată efectuată radierea, va primi un certificat care atestă acest lucru.
 4. Transmiterea documentelorDupă ce faci rost de toate actele, trebuie să le trimiți către agentul care se ocupă de cazul tău. Doar în baza lor dealer-ul auto poate apoi emite și elibera factura de achiziție a mașinii noi.

Citeste si:Pret iPhone 14 Pro Max -Caracteristici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.