Sari la conținut

Ghid de completare Declarație unica 2022

  • de

Ghid de completare Declarație unica 2022

Persoanele care nu completează și nu depun declarația  la data de 25 mai riscă amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei, precum și penalități zilnice de 0.03% pentru întârzierile de plată.

Amintim că Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cei cu profesii libere, persoanele cu venituri din chirii, tranzacții cu cripromonede și alte persoane fizice care obțin venituri din activități independente au la dispoziție o nouă Declarație Unică sub formă de PDF inteligent (editabil), pentru a o depune online la ANAF.

Vorbim despre Declaraţie Unică (212) – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 2127/30.12.2021. PDF-ul poate fi descărcat de pe site-ul ANAF, de AICI.

În anul 2022, formularul 212privind Declaraţia Unică se depune la ANAF până pe data de 25 mai inclusiv, in urmatoarele situatii:

  • declararea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2021
  • declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2022

Persoanele fizice autorizate (PFA), cei cu profesii libere, persoanele cu venituri din chirii, tranzacții cu criptomonede și alte persoane fizice care obțin venituri din activități independente au la dispoziție noua Declarație Unică pe anul 2022 sub formă de PDF editabil, pentru depunerea online la ANAF.

Nu aveţi venituri fiscalizate, nu sunteţi asigurat  şi vreţi să vă asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2022.

Ghid de completare Declarație unica 2022

Cum procedaţi şi cât veţi plăti ca să vă asiguraţi la sănătate?

Dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi dacă nu vă număraţi printre categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), vă veţi putea asigura la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin completarea corectă a declaraţiei unice şi trimiterea acesteia  la Fisc.

Oamenii fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, vor plăti 1.530 de lei dacă vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în cursul anului 2022.

Suma acoperă asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru 12 luni care curg de la data la care oamenii trimit la Fisc declaraţia unică, pe care au completat-o corect.

Citeste si :Contact Digi ,servicii clienti, deranjamente Digi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *