Facebook, Twitter acuzate că au blocat postarea unui articol controversat despre Biden

Washington Republicanii strigă la  părtinire.. proteste zilnice împotriva cenzurii. Controversa asupra articolului despre Joe Biden subliniază poziția dificilă a Facebook și Twitter cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Ziarul Tory a publicat e-mailuri care ar fi fost preluate ilegal de pe un computer care conținea mesaje, fotografii și videoclipuri personale ale fiului lui Joe Biden, Hunter Biden.

 

Aceste mesaje reînvie acuzațiile lansate împotriva candidatului democrat la Casa Albă, din tabara  lui Donald Trump, potrivit căruia ar fi ajutat grupul  ucrainean Burisma să scape de investigațiile pentru corupție. Hunter Biden a servit din 2014 până în 2019 în consiliul de supraveghere al companiei.

Twitter a blocat partajarea articolului deoarece conține materiale care încalcă două dintre regulile sale: nepublicarea datelor cu caracter personal (e-mailuri, numere de telefon) și de a nu posta elemente  piratate.

„Nu vrem să încurajăm piratarea, permițând difuzarea  documentelor obținute ilegal „, a explicat compania prin contul său dedicat de securitate, reamintind că discutarea articolului nu a fost interzisă,ci  doar partajarea.

Cenzură
Clarificările au venit însă după o zi de critici aprinse asupra rețelelor de socializare

„Groaznic că Twitter și Facebook au eliminat articolul din e-mailurile […] legate de dormitul Joe Biden și fiul său, Hunter, din New York Post”, a declarat Donald Trump în rețeaua sa preferată.

Miliardarul republican a acuzat ulterior platforma de tweet-uri că a blocat contul purtătorului său de cuvânt, Kayleigh McEnany, pentru că a distribuit articolul.

„Pentru că ea a distribuit  adevărul! I-au închis contul, „„ Încearcă să-l protejeze pe Biden ”, a declarat președintele SUA la un miting din Iowa.

Unul dintre directorii Facebook, Andy Stone, a pus la îndoială veridicitatea e-mailurilor și a spus că informațiile cotidianului vor fi supuse verificării. În așteptarea rezultatelor, grupul californian a decis să reducă vizibilitatea articolului.

Senatorul republican Josh Hawley a denunțat „părtinirea” Facebook și blocarea „aparent selectivă” a unui articol referitor la „un act potențial neetic al unui candidat la președinție”.

New York Post, unul dintre cele mai citite cotidiane din țară, a denunțat, la rândul său, „cenzura Facebook pentru a ajuta campania lui Joe Biden”.

Arbitraj
„ Este o atitudine scandaloasă pentru una dintre cele mai puternice platforme din Statele Unite”, continuă un editorial al ziarului, acuzând Facebook că a devenit „o mașină de propagandă” .

Șeful Facebook, Mark Zuckerberg, a spus în repetate rânduri că rețelele nu ar trebui să fie „arbitrii adevărului”, în special pentru a justifica alegerea sa de a încadra foarte puțin remarcile figurilor politice, care ar trebui să le permită utilizatorilor să își facă propriile opinie.

 

Dar platformele sunt acuzate de cenzură de către conservatori și sunt criticate pentru că nu luptă suficient împotriva informațiilor false, a incitării la ură și a încercărilor de a descuraja alegătorii de la vot, printre altele.

După luni de tensiuni crescânde și o pandemie propice dezinformării, aceștia și-au înăsprit în mare măsură regulile privind moderarea conținutului, pentru a proteja alegerile de interferențe și manipulări..

Cu toate acestea, articolul din New York Post amintește cazul referitor la Hillary Clinton, candidata democratică din 2016, ale cărei e-mailuri pirate de hackeri ruși au fost difuzate pe internet de site-uri anonime și de WikiLeaks.

Facebook și Twitter au promis  să fie dure cu privire la aceste tactici de „hack-and-leak”, în care entitățile oferă informații pirate mass-media și folosesc rețelele pentru a le răspândi.

Ucraina

New York Post susține că a obținut o copie a hard diskului unui computer  lăsat pentru reparații de Hunter Biden la un magazin Delaware în aprilie 2019. Se crede că o copie a ajuns în mâinile avocatului personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, care l-ar fi furnizat atunci ziarului.

Articolul și documentele susțin acuzațiile lui Donald Trump și ale susținătorilor săi.

Potrivit acestora, Joe Biden, pe atunci vicepreședinte al lui Barack Obama, l-a demis în 2016 pe procurorul general ucrainean Viktor Chokine pentru a-l ajuta pe Burisma să scape de investigațiile anticorupție ale  fiului acestuia.

Fără a nega existența computerului sau a mesajelor, un purtător de cuvânt al lui Joe Biden, Andrew Bates, l-a acuzat pe domnul Giuliani că a propagat deja „teorii conspiraționale discreditate”.

Burisma se afla în centrul procesului istoric de destituire împotriva lui Donald Trump, acuzat că a presat Ucraina să investigheze activitățile comerciale ale lui Joe Biden și Hunter.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.