Ce inseamna un kw/h in pretul facturii- pret gaze naturale

Ce inseamna un kw/h in pretul facturii de gaze? Cat e pretul pe kw/h?

Ce inseamna un kw/h in pretul facturii de gaze naturale?

  Inainte de a calcula viitoarea factura gaze, trebuie sa afli tariful propus de fiecare furnizor pentru ca fiecare are un pret fix pe kw. Probabil ai cautat “pret kw E.On” sau “pret kw Enel”, insa ANRE le recomanda clientilor sa foloseasca comparatorul de tarife, disponibil pe site-ul acestuia, unde sunt afisate preturile din ofertele concurentiale ale tuturor furnizorilor de pe piata de gaze naturale, si sa aleaga in functie de nevoile lor, de consum si de marimea spatiului locuit.

Ce contine factura de gaz

Ce trebuie sa stie consumatorii de la inceput este faptul ca doar o treime din costul total al facturii este reprezentat de pretul real al energiei. Restul costurilor il reprezinta tarifele de transport si distributie a gazului.

Pretul gazului natural

Este primul care apare pe factura si include atat costurile de achizitionare a gazului natural pe care l-ai folosit, cat si costurile de functionare a furnizorului; este exprimat ca kWh pret;

Tariful de transport

Se refera la costul pe care furnizorul il datoreaza sistemului de transport al gazelor naturale pentru ca aduce gazul de la locul de producere pana in locuinta ta; costul este asemanator pentru toti furnizorii deoarece este reglementat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Tariful de distributie

Este colectat de orice furnizor de gaze din Romania si se refera la costul pe care furnizorul il datoreaza operatorului de distributie a gazelor naturale; tariful este stabilit de ANRE dar difera in functie de operatorul de distributie.

Acciza

O taxa platita la stat pentru gazele consumate si este stabilit prin legislatia fiscala in vigoare.

Cum se calculeaza consumul de gaz natural

Pentru a calcula consumul de gaz natural si implicit un pret mc gaz, trebuie mai intai sa intelegem cum se masoara si ce reprezinta un index. Asadar, prin index ne referim la valoarea care este afisata pe contor. Valoarea respectiva reprezinta tot gazul consumat pana in momentul respectiv, masurat in metri cubi.

Calculatorul efectuează orientativ conversia consumului de gaze din metri cubi in kilowattoră şi megawattoră. Calculator Introduceţi 1 valoare. m 3 kWh MWh. Aşteptăm cu propunerile şi observaţiile dvs.

Pretul facturii la gaze naturale

Începând cu 1 iulie 2008 prin intrarea în vigoare a Ordinului ANRE nr. 62/2008 privind aprobarea Regulamentului de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate în România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 489 din 1 iulie 2008, prin care a fost reglementată conversia cantităţilor de gaze naturale în unităţi de energie, a completat şi închis cercul reglementărilor destinate punerii în aplicare a prevederilor din Legea gazelor.

Regulamentul are menirea de a stabili condiţiile de măsurare și de conversie în unităţi de energie a cantităților de gaze naturale vehiculate în România.

În acest sens, ANRE a emis Ordinul nr. 56/2008 prin care a aprobat „Metodologia pentru trecerea de la facturarea cantităţilor de gaze naturale în unități volumetrice, la facturarea în unități de energie”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 12 iunie 2008.

Emiterea acestei metodologii are drept menire, stabilirea măsurilor necesare trecerii, începând cu data de 1 iulie 2008, de la exprimarea preţurilor și tarifelor reglementate din lei/unitate de volum, în lei/unitate de energie şi a facturării contravalorii gazelor naturale livrate şi a serviciilor prestate în unități de energie.

Facturarea în energie a gazelor naturale (lei/MWh)

În funcție de zonele de producţie sau de punctele în care se realizează importul, gazele naturale au putere calorifică diferită.

Introducerea noului sistem impune furnizorilor facturarea către consumator atât a cantității de gaz consumat, dar și a calității acestuia.

Calitatea este data de Puterea Calorifică Superioară (PCS) şi exprimă cantitatea de energie obţinută prin arderea unui metru cub de gaze naturale.

Cu cât puterea energiei obţinută din ardere este mai mare cu atât PCS-ul gazului utilizat este mai mare.

Utilizarea măsurarii în megawați-ora (MWh) asigură plata gazelor naturale în funcție de calitatea acestora și nu în funcție de volum.

Sursele de gaze naturale sunt diferite ca proveniență (interne și import) și există diferenţe de calitate.

Plătind însă energia gazului furnizat, plătiţi în fapt calitatea acestuia.

 Calculul energiei gazelor furnizate- Ce inseamna un kw/h in pretul facturii 

Conversia volumelor de gaze naturale în unitaţi de energie se face aplicând formula:    E = V(b) x PCS
unde: E = energia gazelor naturale – în kWh;
V(b) = volumul corectat (volumul măsurat în condiții de bază) – în mc;
PCS = puterea calorifică superioară la temperatura de combustie de 15°C – în kWh/mc.

          Ex :  1 mc       x     10,5 KWh/mc           = 10,500 KWh
1 mii mc  x     10,5 MWh/1000 mc = 10,500 MWh

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.