Alegerile municipale din București, un test înainte de alegerile legislative din România

Venit din  societatea civilă, candidatul de centru Nicusor Dan a fost dat „cot la cot”  în ​​sondaje cu  fostul primar  al capitalei, Gabriela Firea, susținuta de  stânga, asa-zisul fostul partid comunist.

Odată poreclit „micul Paris al Balcanilor”, orașul București desfigurat de nebunia regretatului dictator Nicolae Ceaușescu caută si a gasit se pare un primar. Duminică, 27 septembrie, românii au fost  așteptați în secțiile de votare pentru a-și alege primarii si  consilierii locali.

„La București, avem nevoie de o scânteie capabilă să aprindă focul care va schimba clasa politică românească”, a spus Nicușor Dan, candidatul care speră să reînnoiască spectrul politic local dar  și național, la cateva luni  distanță de alegerile legislative care vor fi organizate pe 6 decembrie.

Cu toate acestea, victoria sa nu a fost   pe deplin garantată, dar datorita mobilizarii cetatinilor ,acesta a ocupat se pare , scaunul de primar al capitalei.

Fostul președinte de centru-dreapta Traian Băsescu a candidat, de asemenea, la funcția de primar al Capitalei și, potrivit sondajelor, era probabil să ciugulească 10% din potențialul electoral al domnului Dan, ceea ce probabil, s-a si intamplat. Acesta din urmă este de asemenea un critic al doamnei fost- primar social-democrat, Gabriela Firea, aleasă în 2016.

După cele două înfrângeri înregistrate anul trecut, la europene și la alegerile prezidențiale, social-democrații români (PSD) au suferit duminică o noua infrangere istorică la alegerile municipale, organizate într-un singur tur de vot, în condiții drastice de securitate a sănătății.

In aceste conditii romanii au mers la urne, în special în orașele mari, provocând unele surprize majore.

Astfel, după douăzeci de ani de guvernare, PSD a pierdut municipiul Vrancea, care a trecut la liberali, dar și  capitala București,care  după mai bine de zece ani de administrație haotică,  „a căzut” în mâna unui candidat independent.

În total, din cele mai mari zece orașe din România, doar două au fost câștigate de social-democrați.

PSD se află pe o pantă electorală descendentă, în principal din cauza fostului său lider, Liviu Dragnea.

Se pare ca , inca o data cetatenii cu drept de vot din Romania,in ciuda pandemiei  covid 19,au ales schimbarea!

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.