Formular autorecenzare online,Autorecenzare 2022

INS anunta prelungirea perioadei de autorecenzare 

Formular autorecenzare online pentru  Recensământul populației și locuințelor din România il gasiti aici 

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat prelungirea perioadei de autorecenzare 2022 în cazul recensământului care trebuia sa se desfasoare in 2021. Astfel, platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri, 27 mai, iar vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

Aproximativ 8,5 milioane de persoane dintre cele 19 milioane rezidente în România s-au autorecenzat până joi, 12 mai, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

El a precizat că recensământul online 2022 s-a prelungit cu două săptămâni, până pe data de 27 mai, datorită interesului  crescut in randul populației.

În ultima săptămână, interesul pentru autorecenzare a crescut foarte mult, a explicat preşedintele INS, Tudorel Andrei.

„Am avut peste 450.000 de chestionare finalizate în fiecare zi, în condițiile în care media în perioada trecută era cuprinsă între 110.000-125.000 de chestionare pe zi.

Recensământul 2022 a început pe 14 martie și se face pentru prima dată în format online, ceea ce presupune completarea unor formulare prin intermediul calculatorului, tabletei sau telefonului conectate la internet. Din 31 mai, colectarea datelor se va face către recenzori.
Citeşte întreaga ştire:Recensamant 2022

Cum se poate lua zi libera pentru autorencenzare 2022. Ce trebuie sa faca angajatii?

In conferința de presă susținută  de președintele INS , Tudorel Andrei și coordonatorul UCIR, Silvia Pisică, a avut ca temă Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, ca urmare a deciziei extraordinare a CCRPL (Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor) privind prelungirea perioadei de autorecenzare şi noul calendar de culegere a datelor de la populaţie prin interviuri faţă în faţă, prin intermediul recenzorilor.

Aurorecenzarea  online ar fi trebuit sa se încheie pe data de 15 mai, iar din data de 16 mai trebuia să începă faza a doua a Recensământului 2021 în care operatorul ar fi realizat interviuri faţă în faţă cu cei care nu s-au autorecenzat online.

Cum se acordă ziua liberă legală ?

Reglementarea zilei libere pentru persoanele care se  autorecenzeaza online a fost făcută prin OUG 19/2020. Recensământul ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut dar, datorita pandemiei de Covid 19 , acesta a fost amanat. Regulile de principiu rămân însă aceleași.

Potrivit acestei legislații, salariații care participă la etapa de autorecenzare online au dreptul la o zi liberă plătită, acordată de angajator. Aceasta se va lua doar după completarea acestui formular  autorecenzare online, nicidecum  în avans.

Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, dar nu mai  târziu de luna mai 2023.

Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului. Se generează pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Accesarea Certificatului de confirmare (sau de infirmare pentru cele care nu trec de validare) se poate face în baza CNP-ului, inclusiv de către angajator, în cazul în care va dori să verifice acest lucru. Pe site-ul recensământului este un buton care va trimite la dovada autorecenzării.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor, sunt obligatorii.

Potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

Citeste si: Recensământ 2022. Românii mai au la dispoziție cateva zile să completeze chestionarul online

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.