Astăzi, tot mai mulți copii duc vieți sedentare. Televiziunile și jocurile electronice le ocupă multe ore și nu încurajează miscarile fizice.
Această lipsă generală de antrenament poate provoca tulburări în postură (cum să stea) și coordonarea mișcărilor. Tulburările posturale, rezultatul insuficienței musculare, se pot complica și pot provoca dureri la nivelul coloanei vertebrale. Activitatea sportivă adaptată ajută la prevenirea acestor probleme.
La ce vârstă să înceapă?
Copilul experimentează diferite faze de dezvoltare psihomotorie. Practica sportivă trebuie să le urmeze cât mai îndeaproape, pentru a evita orice problemă care ar putea dăuna sănătății, profitând la maxim calitățile momentului.
De la 3 luni la 5 ani: sport pentru copii
Aceste activități distractive pot fi începute foarte devreme și pot continua până la 5 ani. Ele constau în a-i face pe copii să se joace cu diverse accesorii, cum ar fi bile, plase, cercuri etc.
Copilul trebuie să descopere pentru sine gesturile eficiente și să ghicească acțiunile celorlalți. Înotătorii de bebeluși sunt o activitate fizică foarte populară care se desfășoară într-o piscină mai caldă decât de obicei.
Copilul este ținut mai întâi de părinții sau de un adult care îl obișnuiește cu senzații într-un mediu acvatic, punându-l în încredere. Învață să-și pună capul sub apă și începe să joace minge în apă, să se echilibreze pe covorașele plutitoare, să coboare un tobogan etc. Activitățile sportive pentru bebeluși trebuie să fie făcute cu blândețe și să respecte perioadele de odihnă.
De la 6 la 7 ani: mini sport
La această vârstă, copiii se pot orienta către activități care le permit să își finalizeze dobândirea echilibrului, orientarea în spațiu și coordonarea mișcărilor. Trebuie de preferat sporturile simetrice (care funcționează în egală măsură pe partea stângă și dreapta a corpului): gimnastică, înot, schi, dans, călărie, patinaj etc. De asemenea, pot învăța sporturi cu mingea, dar în doze mici.
De la 8 la 12 ani: încep lucrurile serioase
Gesturile au atins o anumită eficiență. Capacitatea de învățare este considerabilă. Practica sporturilor individuale folosind coordonarea motorie poate fi luată în considerare: tenis, atletism, gimnastică ritmică și sportivă, dans, escaladă, scrimă, canotaj, etc. Se pot practica și sporturi de luptă și sporturi de echipă: arte marțiale, fotbal, handbal, baschet etc. Antrenamentul nu ar trebui să fie niciodată prea intens, ar trebui să fie distractiv și potrivit pentru dimensiunile tuturor. De la 9 ani, gustul pentru competiție apare și capacitățile de anduranță cresc. În jurul vârstei de 11 ani, copiii sunt capabili să se proiecteze singuri către obiective care trebuie atinse și gata să lucreze în consecință.
Pubertatea, vârsta tranziției
Modificările fizice la pubertate sunt uneori atât de mari încât pot pune în pericol viitorul atletic al unui tânăr. Un gimnast care devine puțin prea mare sau un jucător de baschet care rămâne puțin prea mic îi va fi greu să continue în disciplina lor. Părinții au un rol calmant de jucat în acest timp și îi pot ajuta pe cei predecesori să facă un pas înapoi. Ei trebuie să-l ajute, împreună cu medicul sportiv, să se reorienteze.
Pubertatea este și timpul pentru a practica sporturi care se bazează mai mult pe anduranță: alergare, ciclism etc. Adolescența, o perioadă considerată dificilă, se poate dovedi a fi un moment oportun pentru practicarea sporturilor colective care canalizează energia sau agresivitatea anumitor adolescenți (arte marțiale, sporturi de luptă etc.).
Sportul este benefic la orice varsta, pentru orice persoana. Insa alegerea unui anumit tip de sport pentru un copil reprezinta o provocare pentru majoritatea parintilor. Trebuie sa tii cont de varsta copilului dar mai ales de preferintele copilului tau si de temperamentul acestuia. In plus, trebuie sa fiti atenti si la posibile minusuri de dezvoltare care trebuie corectate – greutate, afectiuni sau imunitate. Nu in ultimul rand, bugetul pe care il ai la dispozitie este si el important in alegerea sportului.
Formarea spiritului de echipa si de fairplay:aceasta abilitate se dobandeste cel mai bine la varsta prescolara si scolara, prin inscrierea copilului la un sport de echipa. Cel mai important intr-o echipa esta sa punem interesele grupului deasupra celor personale. Greu de realizat la copii, care sunt egocentristi si egoisti, insa nu imposibil de obtinut. Mai ales prin sport, unde satisfactia vine odata cu rezultatele pozitive.
Spiritul de echipa vine la pachet cu:
-incredere in sine
-responsabilitate
-cooperare
-comunicare
-fairplayul – care presupune acceptarea si respectarea
Sportul ca miscare si amuzament
Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici si cei de gradinita, dar ar trebui sa nu fie axat pe competitie, ci pe a avea mai multe oportunitati amuzante de a fi activ.
Factori de familie in alegerea unui sport pentru copil
Inainte de a inscrie copilul la un sport, ganditi-va la modul in care antrenamentele si meciurile vor afecta viata de zi cu zi a copilului si a restului familiei.
Copilul Dvs ar vrea sa renunte la sport?
Ce e de facut?
Indiferent cat de entuziast ar fi copilul cand il inscrieti la un sport, poate veni un moment cand vrea sa renunte. Daca vine si va roaga asta, incercati sa aflati care este motivul. Poate fi ceva nesemnificativ si remediabil, ca un echipament care nu-i vine bine, sau poate fi o problema mai mare, cum ar fi faptul ca nu se inetelege bine cu antrenorul sau cu copiii din echipa. Ar putea si faptul ca pur si simplu nu-i place sportul respectiv.
Evitarea pericolelor
Dat fiind faptul ca cei mici nu reusesc sa evalueze realist pericolele existente, este important ca parintii, profesorii sau antrenorii sa le ofere ajutor. Siguranta este un aspect important pentru orice sport sanatos, insa copiii trebuie sa cada din cant in cand, bineinteles intr-un cadru sigur. Doar asa isi pot dezvolta un simt corect al organismului pentru echilibru si pot acumula experienta din mediul inconjurator.
Factorul distractiei si al aventurii ar trebui sa fie mereu in prim –plan. Nou nascutii pot trai primele experiente de miscare prin inot. Celor putin mai mari le place sa se miste pe muzica, oferta este foarte bogata atat pentru parinti cat si pentru cei mici. Inca de la varsta de doi ani cei mici pot isi pot antrena coordonarea cu ajutorul bicicletei fara pedale, care ii va ajuta mai tarziu sa deprinda mai usor mersul pe bicicleta.Sporturile clasice pentru fete si pentru baieti
Asadar: copiii isi dezvolta muschii in mod automat, indiferent de sportul pe care il practica, astfel ca un antrenament muscular cu greutati este inutil. In mod clasic, fotbalul este in continuare iubit printre baieti, in timp ce fetele opteaza pentru dans, balet sau handbal. In mod normal, interesele depind si de optiunile prietenilor, deoarece copiii sunt usor influentati de cei din jurul lor.
cele mai interesante subiecte le gasiti aici
Ai dreptate
Cel mai tare articol ma ajutat mulțumesc!
L-am citit pe tot a fost super.