Salariul minim pe economie va fi majorat din 2021

Noul premier român, liberalul Florin Cîțu, a vorbit luni cu sindicatele și angajatorii despre problema creșterii salariului minim începând cu anul viitor.

Executivul vorbește despre o creștere care depășește rata inflației, adică 70 de lei în plus față de salariul minim brut lunar, care ar trece de la 2.230 lei ,aproximativ 495 euro  la 2.300 lei ,aproximativ 511 euro.

Un sindicat major din România a anunțat deja marți mișcări de protest, considerând insuficientă creșterea propusă de guvern.

Noul cabinet de la București a avut luni prima sa ședință oficială, care a avut ca rezultat mai multe măsuri de susținere a economiei, în special în zonele cele mai afectate de pandemie.

Florin Cîțu a precizat că, companiile din domeniul HoReCa vor fi scutite de impozite încă trei luni. Premierul a anunțat, de asemenea, o nouă campanie de stimulare a antreprenoriatului și o prelungire a amânării plăților împrumuturilor bancare.

În cele din urmă, Florin Cîțu a spus că bugetul pentru 2021, va asuma un deficit de 7% din PIB, ceea ce arată angajamentul executivului de consolidare fiscală și disponibilitatea sa de a nu încetini economia.

- Advertisement -

 

Conform unui studiu Eurostat, in 2019, consumatorii din statele europene au alocat în medie 13% din cheltuielile totale pentru alimente și băuturi nealcoolice.

Primul loc în clasament este ocupat  de România, care a cheltuit de două ori mai mult, sau 26% din bugetul lor, pentru alimente și băuturi nealcoolice.

Alte state membre în care alimentele reprezintă o rată ridicată a cheltuielilor totale ale familiei sunt Lituania (20,2%) și Estonia (19,3%).

În cazul României, observăm o ușoară și lentă scădere a cheltuielilor cu produsele alimentare.  În total, familiile europene au cheltuit peste 956 miliarde  de euro anul trecut pentru alimente și băuturi nealcoolice, echivalent cu 6,8% din PIB-ul Uniunii.

Este a treia categorie majoră a cheltuielilor , in prima pozitie aflanu-se cele pentru locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili,  transporturile fiind  în a doua poziție.

Potrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie, pandemia de coronavirus a determinat 20% dintre români să își anuleze sărbătorile de iarnă sau să le amâne.

Doar 5% dintre români vor pleca în vacanță în această iarnă. În același timp, trei sferturi dintre persoanele care au participat la sondaj spun că sunt îngrijorate sau foarte îngrijorate de situația cauzată de pandemia COVID-19.

Șase din zece români spun că vor să fie vaccinați împotriva noului coronavirus. Doar un sfert dintre ei ar fi gata să o facă cât mai curând posibil.

O treime din populația României nu ar fi vaccinată, în principal din cauza lipsei de încredere în vaccin sau în sistemul medical național, indică și sondajul citat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.