Pe masivul carpatic, din nordul României, se află una dintre ultimele păduri primare din Europa. Este, de asemenea, inima a ceea ce se numește aici, mafia lemnului.
Județul Suceava este unul dintre judetele cele mai afectate de un trafic masiv de lemn, care ucide copaci seculari, dar și uneori, oameni.
Gheorghe Oblezniuc este padurar. Ne duce în pădure, în căutarea faptelor traficanților.
„Uite, este proaspăt, acest copac a fost tăiat recent”, spune el, descoperind un ciot acoperit cu rumeguș proaspăt. „Este o tăiere ilegală. O știu pentru că nu există mărci! Vedeți rășina. Saracul copac plânge. Apoi, apropiindu-ne de un alt ciot, mai mic: „Dacă te uiți la acest copac, acesta este legal: există o marcă aici. Este legal…Altul acoperit cu ramuri, așa că nu poți vedea cioturile de departe. Este ascuns de mafie ”
Potrivit unui raport științific, dintr-un total de 38 de milioane de metri cubi de lemn tăiat în fiecare an în România, aproximativ 20 de milioane de metri cubi provin din tăieri ilegale, lemn vândut pe piața națională, dar și, europeana, asigură ONG-uri de mediu.
„Am lucrat pentru cateva companii mari. Pentru a tăia un copac așa, am primit un comision de zece euro. M-am oprit pentru că am înțeles că nu este bine și nu am câștigat nimic. Făceau milioane și am fost plătit de metrul cub ”, spune cineva care nu vrea sa-i descoperim identitatea
Acest trafic este obiectul unei anchete a Direcției Române de Investigare a Criminalității Organizate și Terorismului. Îndreptat spre deget, o rețea vastă, care implică toți actorii industriei lemnului: comercianți, transportatori, paznici sau funcționari publici.
„Nu putem suspecta unii oameni că vor să ne discrediteze”, explică Cristian Gafincu, șeful raionului forestier moldovenesc. Dar acești oameni au intrat în pădure înaintea noastră, au tăiat copaci, acuzându-ne pe noi, silvicultorii, ca am fi pregătit acești copaci pentru tăierea ilegală. Acest lucru a determinat mass-media să ne acuze pe noi,silvicultorii „.
Cu toate acestea, potrivit Romsilva, 185 de silvicultori au fost agresați fizic din 2014. Alți șase au fost uciși, inclusiv doi în ultimele luni.
Un padurar, a cărui identitate nu doreste sa o dezvaluim, a plătit prețul. Riscă mult, dar vrea să vorbească:
„Antreprenorul merge la o sesiune de licitație organizată de districtul forestier și cumpără un anumit volum de lemn. Apoi se aranjează cu inginerul care merge în pădure pentru a marca copacii. În ceea ce privește volumul, cantitatea este mai mare decât cea declarată inițial. „.Un sistem pe care Mihai Gășpărel, șeful gărzilor silvice din județul Suceava, nu îl contestă.
„Cel mai complicat aspect al exploatării ilegale este atunci când se face sub acoperirea legii. Puteți înălbi,cautand lemnul dublând sarcina, falsificând documentele, tăind permisele în zonele în care nu există „Nu există suficienți copaci. Și există cazuri în care silvicultorii fac lucruri rele. Problema este că acest tip de comportament este greu de dovedit.”
Dovada este ceea ce Tiberiu Boșutar, spus Tibi, urmărește fără încetare. El a instalat camere de luat vederi pe drumul principal spre satul său, prin care trec o mulțime de camioane cu lemn din pădurile vecine.
Prin intermediul unei aplicații mobile care permite verificarea autenticității documentelor care permit camioanelor să transporte lemnul, el a semnalat deja zeci de infracțiuni.
_ „Introduceți numărul plăcii de înmatriculare și puteți verifica dacă documentele sunt în regulă. Și unde au fost eliberate permisele de transport”
În februarie trecut, Comisia Europeană a notificat România pentru a pune capăt exploatării ilegale a pădurilor, sub pedeapsa sancțiunilor financiare.