Mesajul primului ministru cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare a deșeurilor alimentare

„Anul acesta, pe 29 septembrie, am sărbătorit Ziua internațională de conștientizare a deșeurilor alimentare pentru prima dată, conform deciziei luate anul trecut la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Acum o jumătate de secol și chiar mai puțin, posibilitatea unei alerte globale privind risipa de alimente ar fi părut probabil bizară, dacă nu chiar absurdă.

Dar lucrurile se schimbă rapid și astăzi lumea constată că alimentele devin deșeuri în multe țări dezvoltate, în timp ce în regiunile sărace sau conflictuale din întreaga lume, întreaga populație este amenințată de foame.

Desemnarea unei zile pentru creșterea gradului de conștientizare a acestei realități este importantă, în primul rând, deoarece semnalează un aspect anormal referitor la alimentele luate în considerare de un număr semnificativ de oameni, dar și pentru că este dificil să găsești soluții pentru restabili echilibrul.

Desigur, statele vor rămâne îngrijorate de securitatea cetățenilor în ceea ce privește accesul la alimente – chiar și din abundență, în țările bogate. Desigur, comerțul cu alimente nu va scădea.

Desigur, preocuparea de a hrăni o populație mondială în creștere nu se va diminua. Dar comportamentele individuale pot fi schimbate, în sensul de a nu face achiziții care depășesc capacitatea de consum și pot fi create alternative la eliminarea alimentelor care urmează să expire, cu participarea instituțiilor, afaceri și societatea civilă.

- Advertisement -

Pe continentul nostru s-a născut conceptul de bănci alimentare și există o Federație europeană a acestor bănci, deja prezentă și în România, datorită eforturilor oamenilor și entităților interesate de reducerea deșeurilor, împreună cu sprijinul celor care au nevoia de bunuri sortite risipei.

În practică, este vorba de recuperarea excedentelor alimentare și de a face donații către organizații caritabile care sprijină persoanele defavorizate, atât la nivel local, cât și la nivel transfrontalier, ceea ce duce și la consolidarea solidarității între țări. De fapt, țara noastră este unul dintre statele care au adoptat un cadru legislativ menit să reducă risipa de alimente, respectiv să stimuleze operatorii economici în utilizarea alimentelor valide în favoarea persoanelor defavorizate.

Prin urmare, îi îndemn pe toți cei care, la sfârșitul zilei, simt că au cumpărat prea multă mâncare, înainte de a o arunca, să se gândească la cum să procedeze pentru a avea un comportament moderat, pentru a minimiza cantitatea mâncare risipită.

 

Ludovic Orban,

Prim-ministru al României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.