Din Romania de azi catre Romania de maine
Coronavirusul ar trebui să servească drept electroșoc. Trebuie să ne împingă să mergem mai repede, mai departe sa respectam regulile , impreuna sa le aplicam și să facem din Romania o țară pionieră, de ce nu chiar exemplară, pentru învățarea deschisă și la distanță. Acest lucru presupune un angajament iremediabil și o convergență a tuturor eforturilor. Începând desigur cu întrebarea „ce putem invata?”: investiția în infrastructură trebuie să rămână prioritatea pentru care statul și autoritățile locale sa se mobilizeze deja. Generalizarea în bandă largă și viteza foarte mare pe întreg mapamondul este un imperativ absolut.
Depolitizarea managementului infrastructurii de sănătate
Este deasemenea imperativ necesar sa se impementeze o strategie de prioritizare a investițiilor in spitale, care implică o reducere a costurilor de tratare a pacientului. Fondurile Comisiei Europene sunt o sursă sustenabilă de finanțare pentru acest proiect esențial pentru o „Romanie normala”, pentru noi toți. Spitalele din Romania tratează cu 1.4 milioane mai mulți pacienți decât ar fi capabile în parametri optimi.
Rețeaua de furnizare a serviciilor
Dacă, calitatea transmisiei este importantă, conținutul este cel puțin la fel de mult. Există multe resurse digitale, poate prea multe. Acum este esențial să se bazeze pe un traseu clar identificabil. Calitatea lor trebuie să fie garantată și accesibilitatea acestora să fie mai ușoară,în special în chestiuni financiar-bancare.
Elaborarea unui set de criterii pentru prioritizarea investițiilor.
Ca stat membru UE, România are acces la finanțare extrabugetară pentru infrastructura educaţională. Intr-o țară precum Romania ar trebui să se regăsească o ofertă educationala digitală de primă clasă, capabilă să completeze temporar (intr-o perioada de criza), sau de ce nu permanent medierea didactică esențială, inclusiv, mai mult, oferind schimburi interactive la distanță între cursanți și formatori. Acest punct de vedere ,poate fi unul foarte important.