Economia europeană se confruntă cu cea mai puternică încetinire din istoria sa modernă

57
economie europeana

În timp ce amploarea recesiunii rămâne imposibil de măsurat, primii indicatori economici sunt cei mai răi înregistrați vreodata

Economia europeană se află în stop cardiac. 

Vineri, 3 aprilie, indicii cumpărătorilor PMI, care sunt sondaje realizate la peste 5.000 de companii din zona euro, pentru a-și măsura activitatea, au fost lansate pentru martie.

Cu excepția Irlandei, toate tarile  se află la cel mai prost nivel din istorie,  sub cele ale crizei din 2008.  În Italia, indicele PMI pentru sectorul serviciilor este de 17 puncte,stiind că un nivel de peste 50  este sinonim cu creșterea, iar sub, contracția.  Niciodată în istoria indicilor PMI, care datează din anii ’90, nu s-a înregistrat un nivel atât de scăzut. În februarie, indicele italian a fost de 52.

Oriunde altundeva, căderea este similară. În Franța, indicele serviciilor s-a situat la 27, cel mai mic de la crearea sa în 1998. În Spania, acesta este 23, în Germania, 32. Pe întreaga zonă euro, indicele ” compozit ”(care include sectoarele industriale și de servicii) a scăzut la 29,7 din 51,6 în februarie. În 2008, a rămas permanent peste 35 de puncte.

Acești indicatori rămân totuși prea optimiști, deoarece colectarea datelor a fost întreprinsă între 12 și 26 martie,  înainte de închiderea anumitor țări.

„Căderea în al doilea trimestru probabil catastrofală”
Deoarece economiile au fost închise în mod voluntar pentru a stopa pandemia, aceste niveluri catastrofale „nu sunt cu adevărat surprinzătoare”, a declarat Chris Williamson, economist șef la IHS Markit.  Magazinele sunt închise, turismul a dispărut, fabricile neesențiale nu se învârt .

Caderea actuală nu are nicio legătură cu o recesiune clasică. Mai mult decât imaginea unui stop cardiac, ar fi probabil să se vorbească despre o plasare artificială în comă.

Mărimea șocului este totuși majoră, nivelul indicilor fiind „în conformitate cu o rată anuală de contracție a produsului intern brut [PIB] apropiat de 10%”, continuă domnul Williamson.

Angel Talavera, analist la Oxford Economics declara:

„După săptămâni de așteptare a inevitabilului,de  prăbușire a datelor economice, vedem în sfârșit primele cifre care confirmă amploarea pagubelor cauzate de pandemia COVID-19 în Europa”.

Scăderea activității în al doilea trimestru ,cel mai probabil o să fie catastrofică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.