DE CE NU POT SA DORM NOAPTEA?

Cui nu i-a fost greu să adoarmă când era obosit? Cu toții am trecut macar o data printr-o noapte nedormită dar când devine o situație des intalnita, este important să acționăm.

Dacă veti continua să vă rotiți în pat, să verificați ceasul deșteptător și să numărați nesfârșite turme de oi , probabil că ați dobândit câteva obiceiuri de somn pe care trebuie să le schimbați. 

Vrei să știi cum?

DE CE NU POȚI DORMI?

Există mai mulți factori care pot afecta negativ calitatea somnului , printre aceștia, aici sunt unii dintre cei mai frecvenți:

  • Stimulii externi, cum ar fi lumina și zgomotul, precum și stresul și grijile de zi cu zi (familie și muncă) pot provoca insomnie.
  • Consumul de droguri și substanțe psihotrope , precum și dependența de alcool, tutun și cofeină pot afecta odihna noastră.
  • Anumite medicamente pot provoca probleme de somn: antidepresive sau diuretice, medicamente pentru tratarea tulburărilor de deficit de atenție sau hiperactivitate, printre altele.
  • Anumite tulburări mentale precum: anxietate, depresie, tulburare bipolară, demență sau schizofrenie. Dar, de asemenea, alte boli ale somnului, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite sau apneea de somn, pot provoca, de asemenea, probleme de insomnie.
  • igienă deficitară a somnului din rutina greșită, dieta sau exercițiile fizice și utilizarea unei saltele vechi sau în stare proastă. Aceste aspecte pot provoca dificultăți de adormire.
  •                                

SFATURI PENTRU A AVEA OBICEIURI SĂNĂTOASE DE SOMN

Este important să mențineți un program relativ stabil de culcare . Dormitul în momente foarte diferite în timpul săptămânii poate provoca o dereglare interna și corpul nostru poate să rămână în urmă. Prin stabilirea unei rutine orare de culcare, corpurile noastre vor recunoaște la ce oră să dormim și nu vom petrece atât de mult timp în pat încercând să adormim fără succes.

De la Maxcolchon, îți oferim o serie de sfaturi pentru a-ți crea obiceiuri sănătoase de somn în viața ta de zi cu zi, care vor avea un impact pozitiv și te vor face mai relaxat:

- Advertisement -

DIMINEATA

– Încearcă să te ridici la aceeași oră în fiecare zi .

– Planificați o activitate în afara casei dimineața pentru a obține puțin aer curat, indiferent dacă mergeți la cumpărături sau mergeți la serviciu.

DUPĂ-AMIAZA

  • Evitați somnurile lungi în timpul zilei , deoarece acestea vă pot afecta somnul noaptea. Dacă decideți să trageti un pui de somn după masă, este important sa nu dormiti mai mult de 30 de minute.
  • Activitatea fizică reglează și oxigenează corpul nostru și ne poate ajuta să dormim mai bine. Cu toate acestea, este recomandat să evitați activitatea fizică excesivă la culcare, deoarece aceasta poate supra-stimula corpul și poate duce la probleme de somn.
  • Evitați cofeina după-amiaza și nu beți mai mult de două băuturi cofeinizate (cafea, ceai, cola sau băuturi energizante) în timpul zilei.

ÎNAINTE DE A DORMI

– Evitați să vă culcați prea devreme .

– Nu consuma alcool, mai ales noaptea, deoarece acest lucru poate reduce considerabil intensitatea somnului și poate provoca treziri pe timp de noapte.

  • Nicotina este un stimulent, așa că, dacă fumezi, nu mai fuma cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a te culca.
  • Evitați mesele mari înainte de culcare, dar nu vă culcați flămând.
  • Încercați să vă relaxați înainte de a merge la culcare. Dacă lucrați sau studiați noaptea, luați in calcul cel puțin 30 de minute pentru a face ceva care vă relaxeaze înainte de a merge la culcare.

– Folosiți patul doar pentru a dormi sau a face sex și evitați să vă uitați la televizor, telefon mobil sau computer .

  • Dacă după ce petreci câteva minute în pat nu poți dormi, ridica-te și muta-te într-o altă cameră pentru o activitate relaxantă (citind, ascultând muzică liniștită sau meditând) poate fi un lucru pozitiv.

CARE SUNT RISCURILE DE A NU DORMI BINE?

Somnul este un proces biologic care ne ajută să rămânem activi și sănătoși. A avea probleme cu somnul  poate duce la probleme pe termen lung cu concentrarea, pierderea memoriei, depresie și un risc crescut de căderi sau accidente , printre alte complicații. În plus, la persoanele în vârstă, insomnia poate crește riscul deteriorării cognitive și fizice, precum și alte limitări funcționale.

..

In cele din urmă, dacă problemele dvs. de insomnie persistă în fiecare zi, în ciuda menținerii unei igiene bune a somnului, vă recomandăm să consultați un medic pentru a detecta originea problemei dumneavoastră. Amintiți-vă, sănătatea dvs. depinde și de a vă odihni bine!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.