Ideea de a trăi „o viață bună” vine din cele mai vechi timpuri. Platon și Aristotel vorbeau despre etica morală și politică, ca mijloc de realizare a fericirii, înțelegând că o viață bună nu este una care se construiește pe valori individuale. O viață bună constă în trăirea în armonie cu ceilalți, în timp ce esti în armonie cu tine.
1) Zambeste oamenilor din jurul tau. Se spune adesea că un zâmbet este contagios, iar cercetările au arătat că acest lucru este adevărat. Studiile sugerează că prieteniile sporesc fericirea, cel puțin în parte, deoarece oamenii vor tinde să trateze o persoană zâmbitoare mai bine decât o persoană care nu zâmbește.
O persoană zâmbitoare este perceputa cel mai probabil ca o persoană atrăgătoare, relaxată și sinceră, pe care se poate conta .
Să fii mai mereu bine-dispus, ii pui si pe alții într-o bună dispoziție, acesta va fi primul pas către o viață bună .
2) Ajută-i pe ceilalți. Studiile au arătat că ajutorarea celorlalți este direct legată de bunăstarea individuală. Luarea in considerare a timpului necesar pentru a avea grijă de ceilalți a fost stabilită de mult ca o modalitate de a avea o viață bună. Voluntariatul pentru a-i ajuta pe ceilalți este legat de o calitate mai bună a vieții, generând fericire, respect de sine, sănătate și longevitate .
A-ți face timp să asculți problemele cuiva este o modalitate excelentă de a ajuta. De multe ori, persoanele care trec prin momente dificile trebuie doar să-și împărtășească situația cu un prieten. Luându-vă timp să ascultați această persoană îl ajutați,chiar dacă sunteți sau nu capabili să-i rezolvați problema.
Dalai Lama a spus:
„Dacă doriți ca alții să fie fericiți, impartasiti compasiune. Dacă vrei să fii fericit, arată compasiune. Concentrarea pe o altă persoană, mai degrabă decât pe tine, este o practică recomandată frecvent pentru a trăi bine cu ceilalți”.
3) Nu mai crede că viața este corectă. Cei mai mulți dintre noi învățăm de copii că există rezultate garantate pentru anumite eforturi sau anumite calități personale. Acesta este de fapt un mod sigur de a trăi în dezamăgire și amărăciune. Scapă de această idee.
Este crucial să înveți să-ți asumi responsabilitatea pentru propriile acțiuni. Cu siguranță, există mulți parametri pe care nu îi puteți controla, dar concentrarea pe aceștia nu vă va ajuta să vă dezvoltați capacitatea de a face schimbări benefice în propria viață. Acceptați lucrurile pe care nu le puteți schimba și modificați ceea ce puteți schimba.
Pentru a trăi o viață bună, este esențial să dai drumul la resentimentele tale față de ceilalți. S-a spus că amărăciunea este cam ca „luând otravă, în speranța că celălalt moare”. Resentimentul subminează calitatea propriei vieți, precum și relațiile tale cu oamenii din jurul tău.
Alții ar putea să nu fie întotdeauna de acord cu tine. Aceasta nu înseamnă că greșești sau că cealaltă persoană greșește. Înseamnă doar că aveți idei diferite despre un subiect, ceea ce este complet normal.
4) Tratează-i pe ceilalți cu onestitate, respect și bunătate. Și asta, indiferent de cum te tratează alții. Jurnalistul financiar Panos Mourdoukoutas a spus că „rănirea celorlalți cauzează două victime: cea care este vătămată și călăul, cea care doare” . Răzbunarea cuiva va avea ca rezultat un ciclu nesfârșit de tristețe și frustrare, pe care le puteți evita cu ușurință urmând câteva principii simple.
A spune adevărul, judicios, este și un obicei clasic al oamenilor cu o viață bună. Adesea, oamenii se prefac că spun adevărul despre ceilalți în timp ce spun povești. Atenția pe care o primiți când vă împărtășiți bârfele poate fi bună pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, în timp, bârfa dăunează relațiilor dintre dvs. și oamenii din jurul vostru.
Înainte de a vorbi, întreabă-te: „Este ceva ce aș vrea să aud despre mine?” Dacă nu, taci.
5) Valorificarea prieteniei tale. Calitatea prieteniei unor persoane are un impact direct asupra bunăstării acestora. Relațiile tale cu prietenii îți vor consolida sentimentul de apartenență la un grup și vor da sens vieții tale. Oamenii care doresc tot ce este mai bun pentru tine te vor ajuta, de asemenea, să lupți împotriva obiceiurilor proaste care contravin calității vieții tale.
Comunică-ți afecțiunea fata de familie și prieteni, petreceți timp cu ei, sună-i în mod regulat și fceti lucruri împreună. Prietenia nu este o problemă de proximitate, iar prietenii pot avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra calității vieții tale.
Oamenii care au o rețea de relații bine stabilită au un sistem imunitar mai rezistent, au gripa mai rar, se spune că sunt mai puțin stresați și în general, au o calitate a vieții mai bună, din motive care sunt încă slab înțelese .