Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a lovit Croația marți, 29 decembrie, provocand moartea a cel puțin șapte persoane și prăbușirea a mai multor clădiri din orașul Petrinja, a declarat Institutul de Geofizică American, USGS.
Salvatorii au intervenit foarte repede în oraș, unde a fost dislocată și armata. Impreuna cu soldații căutau posibile victime prinse sub dărâmături. Electricitatea a fost tăiată în centrul orașului.
„Suntem gata să ajutăm” , a reacționat pe Twitter președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Inimile noastre se îndreaptă către răniți și către salvatori” , a comentat si Charles Michel, președintele Consiliului European. Ofițerul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a asigurat livrarea de „corturi de iarnă, paturi și saci de dormit, precum și containere care pot fi utilizate ca adăposturi” .
Primul ministru Andrej Plenkovic a anunțat că șapte corpuri neînsuflețite au fost găsite printre dărâmături și că „probabil vor fi mai multe” victime. El a spus în special că o fetiță a murit în cutremurul de la Petrinja.
Potrivit presei locale, ea avea 12 ani. Cinci oameni au fost uciși în orașul apropiat Glina, a informat presa croată. Aproximativ douăzeci de persoane sunt rănite, dintre care șase grav. „Căutarea supraviețuitorilor printre dărâmături continuă”, a declarat ministerul de interne.
Imaginile orașului, care are o populație de aproape 20.000 de locuitori, au arătat acoperișuri prăbușite, străzi pline de cărămizi și alte resturi. În special, Crucea Roșie croată a publicat si un videoclip cu pagubele pe rețelele de socializare.
.
Primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic, a declarat televiziunii locale că daunele sunt încă în curs de evaluare. Printre clădirile prăbușite se află si o grădiniță, care era goală în momentul cutremurului. „Orașul nu este altceva decât un câmp de ruine. Există panică generală, toată lumea încearcă să afle starea celor dragi ”, a spus el.
Luni, un cutremur cu magnitudine mai mică a lovit deja aceeași zonă, provocând doar daune materiale minore. Balcanii sunt o zonă cu activitate seismică puternică, iar cutremurele sunt frecvente aici. În noiembrie 2019, peste 50 de persoane au fost ucise în Albania de un cutremur puternic, care a lăsat, de asemenea, mii de oameni fără adăpost.
Centrala nucleară a fost închisă în Slovenia
Cutremurul a fost resimțit Slovenia precum și în alte țări din regiune, precum Ungaria și Austria, Italia , chiar si in Romania, potrivit martorilor și presei.
„Ca măsură de precauție” , centrala nucleară slovenă din Krsko a fost închisă după cutremur, a spus o purtătoare de cuvânt a site-ului, fără a oferi alte detalii. Potrivit agenției de știri STA, aceasta este o „procedură normală în caz de cutremure puternice” .
Reactorul de tip Westinghouse din Krsko, care a intrat în funcțiune în 1983, cu o putere de 700 de megawați, este singura centrala electrica din Slovenia . Inițial era programată să-și înceteze activitatea în 2023, după patruzeci de ani de funcționare. Cu toate acestea, Ljubljana și Zagreb au decis în 2015 să își extindă activitatea pentru inca douăzeci de ani.