Croația a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 6,4

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a lovit Croația marți, 29 decembrie, provocand moartea a cel puțin șapte persoane și  prăbușirea a mai multor clădiri din orașul Petrinja, a declarat Institutul de Geofizică American, USGS.

Salvatorii au intervenit foarte repede în oraș, unde a fost dislocată și armata. Impreuna cu  soldații căutau posibile victime prinse sub dărâmături. Electricitatea a fost tăiată în centrul orașului.

„Suntem gata să ajutăm” , a reacționat pe Twitter președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Inimile noastre se îndreaptă către răniți și către salvatori” , a comentat si  Charles Michel, președintele Consiliului European. Ofițerul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a asigurat livrarea de „corturi de iarnă, paturi și saci de dormit, precum și containere care pot fi utilizate ca adăposturi” .

Primul ministru Andrej Plenkovic a anunțat că șapte corpuri neînsuflețite au fost găsite printre  dărâmături și că „probabil vor fi mai multe” victime. El a spus în special că o fetiță a murit în cutremurul de la Petrinja.

Potrivit presei locale, ea avea 12 ani. Cinci oameni au fost uciși în orașul apropiat Glina, a informat presa croată. Aproximativ douăzeci de persoane sunt rănite, dintre care șase grav. „Căutarea supraviețuitorilor printre  dărâmături continuă”, a declarat ministerul de interne.

Imaginile orașului, care are o populație de aproape 20.000 de locuitori, au arătat acoperișuri prăbușite, străzi pline de cărămizi și alte resturi. În special, Crucea Roșie croată a publicat si  un videoclip cu pagubele pe rețelele de socializare.

.

Primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic, a declarat televiziunii locale că daunele sunt încă în curs de evaluare. Printre clădirile prăbușite se află  si o grădiniță, care era goală în momentul cutremurului. „Orașul nu este altceva decât un câmp de ruine. Există panică generală, toată lumea încearcă să afle starea celor dragi ”, a spus el.

Luni, un cutremur cu magnitudine mai mică a lovit deja aceeași zonă, provocând doar daune materiale minore. Balcanii sunt o zonă cu activitate seismică puternică, iar cutremurele sunt frecvente aici. În noiembrie 2019, peste 50 de persoane au fost ucise în Albania de un cutremur puternic, care a lăsat, de asemenea, mii  de oameni fără adăpost.

Centrala nucleară a fost închisă în Slovenia

Cutremurul a fost resimțit  Slovenia  precum și în alte țări din regiune, precum Ungaria și Austria, Italia , chiar si in Romania, potrivit martorilor și presei.

„Ca măsură de precauție” , centrala nucleară slovenă din Krsko a fost închisă după cutremur, a spus o purtătoare de cuvânt a site-ului, fără a oferi alte detalii. Potrivit agenției de știri STA, aceasta este o „procedură normală în caz de cutremure puternice” .

Reactorul de tip Westinghouse din Krsko, care a intrat în funcțiune în 1983, cu o putere de 700 de megawați, este  singura centrala electrica din Slovenia . Inițial era programată să-și înceteze activitatea în 2023, după patruzeci de ani de funcționare. Cu toate acestea, Ljubljana și Zagreb au decis în 2015 să își extindă activitatea pentru inca  douăzeci de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.