Peste 10.000 de morți în Italia, jumătate dintre decesele dintr-o Europa paralizata de pandemie
Bilanțele macabre se acumulează în Italia și Spania, cele două țări cele mai afectate de pe continent, iar de acum Regatul Unit și Statele Unite.
Sambata, 28 martie 2020– peste 3 miliarde de persoane au fost „limitate” la diferite grade, pe o planetă măturată de pandemie din cauza coronavirusului care a lăsat pana acum in urma sa peste 30.000 de morți, peste 21.000 doar în Europa.
Peste 640.000 de cazuri de infecție au fost oficial diagnosticate la nivel mondial, în 183 de țări și teritorii, de la sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit unui număr realizat de surse oficiale. Cu toate acestea, aceste cifre reflectă doar o parte din numărul real de infecții, un număr mare de țări testând acum doar cazurile care necesită îngrijiri spitalicești.
Peste 2.000 de morți, inclusiv un copil în Statele Unite
Progresia pandemiei coronavirusului din Statele Unite, țara cu cel mai mare număr de cazuri declarate oficial (121.117), s-a accelerat sâmbătă, potrivit Universității Johns Hopkins ,care anunță că numărul de decesele de la începutul pandemiei au depășit sâmbătă 2.000. Cu 2.010 morți, bilanțul s-a dublat, așadar, de miercuri, când a trecut bariera de 1.000 de cazuri.
Devenit , epicentrul pandemiei din această țară, statul New York, despre care președintele Donald Trump a declarat sâmbătă că intenționează intre in carantină, este de departe cel mai afectat de COVID-19, cu peste 50.000 de cazuri.
Un copil sub vârsta de 1 an a decedat din cauza Covid-19, au declarat sâmbătă oficialii din statul Illinois.
Printre celelalte țări afectate în mod special, Coreea de Sud a raportat, sâmbătă, 146 de noi cazuri de contaminare confirmate (pentru un total de 9.478) și cinci decese suplimentare, ceea ce a dus la 144 de morți. În Iran, numărul morților a crescut cu 139 în douăzeci și patru de ore, ceea ce a adus totalul la 2.517 morți.-sursa Johns Hopkins(CSSE)SPF
Europa,epicentrul durabil al pandemiei?
Europa, în special sudul, este acum de departe regiunea cea mai afectată de pandemie, cu peste 20.000 de morți. Epicentrul este acum stabilit permanent în Bătrânul Continent, unde măsurile de izolare la domiciliu sunt în vigoare în majoritatea țărilor și unde sistemele spitalicești se luptă pentru a face față fluxului de pacienți.
Italia are acum peste 10.000 de morți, după 889 de decese noi între vineri și sâmbătă. Totuși, contaminarea oamenilor continuă să încetinească, avand acum 6,9% în numărul total de cazuri pozitive (92.472), după creșteri de 7,4% și 8,3% în cele două zile anterioare.
În ciuda acestor semne considerate pozitive de către persoanele abilitate din domeniul sănătății, Italia devine cea mai îndurerată țară din lume de această pandemie, cu o treime din decesele înregistrate pe mapamond. Închiderea, care durează în mod normal până pe 3 aprilie, pare a fi prelungită. „Fără aceste măsuri ne-am fi găsit într-o situație nesustenabilă”, a recunoscut șeful Protecției Civile, Angelo Borelli.
În Spania, numărul morților a crescut sâmbătă cu 832, ceea ce a ridicat totalul la 5.690. Aceasta este cea mai mare creștere într-o zi de la începutul crizei, când numărul total de persoane infectate a crescut la 72.248. Guvernul a anunțat, începând cu acest weekend, încetarea tuturor activităților economice „neesențiale” timp de două săptămâni.
Măsurile de reținere în aceste două țări sunt în vigoare de câteva săptămâni, iar specialiștii speră că apogeul epidemiei va ajunge în curând. „Ajungem acolo, în unele părți ale țării, probabil că am trecut”, a spus directorul Centrului de Alertă în Sănătate din Spania, Fernando Simon. „Încă avem o problemă majoră cu saturația unităților noastre de terapie intensivă”.
În Regatul Unit, unde a fost instituită o stare de izolare parțială în ultimele zile, numărul de decese depășește acum 1.000, +cu 260 de decese noi într-o singură zi. Aceasta este cea mai mare creștere zilnică a numărului de decese de la începutul epidemiei.
Țara are 17.089 de persoane infectate înregistrate oficial, din aproape 121.000 de teste efectuate. Printre bolnavi se află prințul Charles, moștenitor al coroanei, dar și premierul conservator Boris Johnson și ministrul sănătății sale, Matt Hancoc