Avarii Radet-Termoenergetica
Anunțurile privind avariile Radet ,lucrările programate sau funcționarea in parametrii a sistemului de termoficare din Municipiul Bucuresti, precum și alte informații privind activitatea companiei sunt postate la adresa www.cmteb.ro
Termoenergetica este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori.
Totodată, acesta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Regia are aproape 3.000 de angajaţi. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani.
O treime din blocurile din București nu au apă caldă de mai multe saptamani
Ce explicații are compania de furnizare Termoenergetica
În București, fiecare zi vine cu noi fisuri ale conductelor de apa caldă.
Sătui deja de dușurile reci, bucureștenii au speranțe mici că vor avea condiții decente în următorul sezon rece.
Reprezentanții Termoenergetica spun că CET Sud este oprit în iulie pentru revizie, iar rețeaua este atât de stricată încât apa caldă nu mai ajunge de la CET Progresu până în Colentina, Pantelimon sau Vitan. De la 1 august va fi mai bine, promite directorul Termoenergetica.
Lipsa muncitorilor în domeniu înseamnă Avarii Radet-Termoenergetica remediate tot mai greu
Lipsa muncitorilor din domeniu face ca avariile Radet-Termoenergetiga să fie remediate într-un timp mai îndelungat. În anii 90, în sistemul de termoficare al Capitalei erau de două ori mai mulți angajați decât acum.
Claudiu Crețu – director general Termoenergetica: „Avem 3.000 de angajați. Doar că problemele sunt de zece ori mai mari, cu oameni mai puțini, iar media de vârstă e de 50 de ani. Încercăm cât mai mult să angajăm tineri.
Doar puțin peste 10% din rețeaua de termoficare a Radet București este modernizată
În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt colosale – undeva la 2.200.000 l/h în 2020.
De ce plătesc bucureștenii apă caldă când la robinet curge rece? Explicațiile celor de la Radet și ce spun asociațiile de proprietari
Te trezesti dimineața și vrei să faci un duș, înainte să pleci la muncă. Dai drumul la apă caldă și aștepți un minut, două, trei, cinci, zece, douăzeci. În loc de apă caldă curge apă rece, dar apometrul înregistrează consum de apă caldă, care se regăsește apoi pe factura la întreținere. De ce plătesc cetățenii apa rece la preț de apă caldă?
În primul rând, Compania Municipală Termoenergetica trebuie să asigure o temperatură a apei calde de minim 50 de grade. Practic apă caldă este ce depășește această temperatură, potrivit contractului.
Acum, sunt două situații în care apa caldă vine rece.
Prima, Termoenergetica livrează apă caldă sub parametri, adică mult sub 50 grade, deci apa caldă nu prea e caldă. Oamenii dau drumul la robinet, așteaptă, dar curge doar apă călâie. Uneori este atât de rece încât nici nu pot să facă duș. Apometrul înregistrează consumul, iar metri cubi consumați astfel se găsesc pe factură la final de lună.
Te-ar mai putea interesa si: Contact RADET- Reclamatii si sesizari
Ghinion pentru cel care face duș primul
A doua situație în care cetățenii dau drumul la robinet și curge apă rece este atunci când Termoenergetica furnizează apă caldă, dar dimineața sau seara, cine dă drumul la robinet primul, primește apă rece timp de multe minute, deoarece apa caldă rămasă pe coloană s-a răcit peste zi sau peste noapte și durează puțin până ajunge cea caldă.
Aici nu este vine companiei, iar soluția ar fi implementarea unor sisteme de recirculare a apei calde în bloc.
Primarul capitalei ,Nicușor Dan a promis înlocuirea a 35 de kilometri de conducte în acest an. În total rețeaua are aproximativ o mie de kilometri, din care șapte sute necesită înlocuire urgentă.