Arta subtila a nepasarii-de Mark Manson

Când abordăm subiectul dezvoltării personale, citim și auzim deseori aceleași sfaturi, aceleași banalități: „fii mai fericit”, „îmbunătățește-ți sănătatea”, „îmbogățește-te”, „devii mai atractiv,- „devii mai productiv” “.
Pentru bloggerul și antreprenorul Mark Manson, trebuie să  oprim  excesul de pozitivism.

Uneori lucrurile merg prost, iar negarea acestui lucru este contraproductivă. În loc să fugim și să  evităm problemele, temerile, defecțiunile sau incertitudinile, trebuie să ne confruntăm cu ele. Pentru a explica toate acestea, Mark Manson a scris o carte: „Arta subtila a nepasarii” ,guide împotriva valului de a fi tu însuți ”.

Excesul de pozitivism: un mod nociv de a gândi?
Cultura modernă le spune oamenilor să aibă așteptări pozitive pentru orice: să fie fericiți, să fie mai sănătoși, să fie mai buni decât ceilalți, să fie mai deștepți, mai bogați, mai sexy, mai populari, mai invidiați, mai admirați. Dar când vă imaginați că dețineți o casă mare, cu piscină, mașină drăguță sau elicopter privat, vă concentrați pe ceea ce nu aveți, ceea ce simțiți că vă lipsește.

Spre deosebire de ceea ce sugerează titlul, cartea nu vă spune să neglijati totul,  ba dimpotrivă. El vă spune că trebuie să acordați mai multă atenție lucrurilor importante și sa nu vă pase de lucrurile superficiale și lipsite de importanță. Foarte des, oamenii fac invers.

Mulți oameni cred că emoțiile negative sunt neapărat negative. De exemplu, dacă ai un interviu de muncă și ești neliniștit, această anxietate te poate afunda și te poate face să te întrebi de ce ești neliniștit. Și deci te simți nerăbdător să fii neliniștit!

Acest tip de situație creează un fel de cerc vicios pe care Mark Manson îl numește „bucla de feedback din iad”. Reacția oamenilor la negativitate încearcă să evite aceste emoții negative, adesea prin evitarea problemelor … iar pe termen lung, ajunge să genereze emoții negative. Cum să faci față? Uneori trebuie să accepți lucrurile așa cum sunt … sau să iei măsuri.

- Advertisement -

Mulți oameni cred că pentru a fi mai fericiți și a se simți mai bine, trebuie doar să-și evite problemele. Doar că această atitudine nu rezolvă problemele în cauză și, în unele cazuri, le înrăutățește.

Pentru Mark Manson, fericirea vine din rezolvarea problemelor. Când ai probleme și simți că nu le poți rezolva, te face mizerabil. Dar când reușești să rezolvi unele dintre aceste probleme, îți oferă un anumit sentiment de satisfacție. După cum explică foarte bine Ryan Holiday în cartea sa „Obstacolul este calea”, trebuie să știi să înfrunți dificultăți, să nu le refuzi sau să le eviti.

„Arta subtila a nepasarii” este o carte care inspiră cititorii să înfrunte realitatea și să găsească soluții la problemele lor,  decât să caute să le refuze sau să le evite.
Este o carte care ne face să ne dăm seama că de multe ori pierdem mult timp și energie, tratând lucruri neimportante sau încercând să avem un anumit stil de viață, și foarte des, deoarece că ne alegem problemele prost.

Așa cum indică subtitlul versiunii originale, „The Subtle Art of Not Give a …” dezvoltă o abordare contra-intuitivă pentru îmbunătățirea vieții. Contra-intuitiv, dar realist. Iar acesta este unul dintre lucrurile care face aceasta carte atat de interesanta.

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.