George Gao, directorul general al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a răspuns întrebărilor jurnalistului Jon Cohen, care îl întrebase de două luni. În acest interviu publicat de revista americană „Science”, el isi spune parerea mai ales despre gestionarea crizei de către China.
Oamenii de știință chinezi din fruntea luptei împotriva epidemiei de coronavirus din 2019 (Covid-19) nu sunt „accesibili” mass-mediei străine. Înțelegerea și combaterea epidemiei este o sarcină copleșitoare, și a răspunde cererilor din partea presei, în special a jurnaliștilor din afara Chinei, nu este o prioritate. Știința încearcă să-l interogheze de două luni pe George Gao, directorul general al Centrului China pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
George Gao conduce o agenție cu 2.000 de angajați (o cincime din personalul centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, și el rămâne un cercetător foarte activ. În ianuarie, echipa sa a fost prima care a izolat SARS-CoV-2, sau coronavirus 2, de sindromul respirator acut sever, care cauzează boala numită Covid-19. El este coautorul a două studii publicate în prestigiosul New England Journal of Medicine (NEJM) care a avut o acoperire largă: pentru prima dată, au furnizat aspecte epidemiologice și clinice detaliate ale infecției. El a publicat, de asemenea, trei articole despre Covid-19 care au apărut în revista științifică medicală britanică „The Lance”
De asemenea, echipa sa a adus o contribuție importantă la o misiune comună formată din cercetători chinezi și internaționali care,dupa ce au vizitat China sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au publicat un raport decisiv pentru a îmbunătăți înțelegea acestei epidemii.
„Nimeni, nicăieri în lume nu ar fi putut prezice că acest virus ar provoca o pandemie. Aceasta este prima pandemie din istorie care nu este cauzată de un virus gripal ”
După studii , George Gao a obținut doctoratul în biochimie la Oxford și s-a specializat în imunologie și virologie ca si coleg postdoctoral la această universitate britanică și apoi la Harvard. Cercetările ei se concentrează pe virusuri „învăluite” (înconjurate de o membrană lipidică protectoare fragilă), inclusiv SARS-CoV-2, și mecanismele lor de intrare a celulelor și de transmitere a speciilor.