Scaderea preturilor petrolului ameninta industria petroliera din SUA si visele lui Donald Trump cu privire la independenta energetica.
Cum sa iesi din spirala razboiului preturilor? În plus, fata de criza de sanatate si de gestionarea neregulata din partea lui Donald Trump, americanii se confrunta cu un soc major . Acest lucru vine într-un moment fara precedent în istorie: din 2018, Statele Unite au devenit cel mai mare producator din lume. Si se asteptau sa devina, în urmatoarele luni, exportatori neti – o adevarata revolutie geopolitica. Donald Trump a facut chiar independenta energetica ,unul dintre obiectivele mandatului sau.
Administrația Trump crește presiunea asupra Riyadhului și a prințului Mohammed Ben Salman, pentru a opri creșterea producției. Miercuri, 25 martie, într-o conversație telefonică cu prințul coroanei, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a cerut Riyadhului „să se ridice în pragul situației și să se liniștească” piețele.
Dar pentru saudiți, acest haos este oportunitatea perfectă de a scăpa de concurenții americani. Dezvoltarea rapidă a uleiului de șist, în special în Texas, a pus Statele Unite din nou în centrul jocului și a creat o situație inextricabilă pentru regat. Din 2014, creșterea producției americane este de așa natură, încât amenință întotdeauna cu scăderea prețurilor.
Joc de masacru
Consecință: prețul unui baril a fost de 22,80 de dolari (20,80 euro), vineri, 27 martie, față de 68 de dolari la începutul lunii ianuarie. „Ceea ce se întâmplă este echivalentul nuclear al războiului prețurilor”, a spus acum câteva zile consultantul Roger Diwan. „Nu este exagerat să spunem că industria petrolului se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimele sute de ani”, a scris Financial Times.
Americanii au anunțat că nu intenționează să fie observatorii nemulțumiți ai acestui joc de masacru. Scăderea prețurilor a eliminat deja zeci de mii de lucrători în Texas și ar putea risca să conducă la faliment zeci de companii. Peste 70% dintre jucătorii de ulei de șist ar putea fi afectați
Petrolul: coronavirusul, actor al unei prăbușiri.Dar războiul de prețuri lansat de saudiți, când cererea mondială a scăzut din cauza unei crize de sănătate, a zguduit această nouă comandă de petrol. De la explozia de la începutul lunii martie a alianței dintre Arabia Saudită și Rusia, piața a fost în sus. Regatul Saudit, aliatul istoric al Washingtonului, a pornit într-o creștere dramatică a producției pentru a capta cât mai multă cotă de piață.